Zwarte Piet: met hoofdletters schrijven of niet?

Het is weer november dus de discussie rond (Zwarte) Piet barst weer los. Iedereen mag daar zijn of haar mening over hebben, daar bemoei ik me niet mee. Maar ik kan het ook niet laten om tussen het schrijven door een blik te werpen op de vele berichten en reacties over dit heikele onderwerp. Dat niet iedereen de regels rond hoofdletters in de vingers heeft, wordt dan snel duidelijk.

Sinterklaas en sinterklaasavond

Daarom heb ik even de regels op een rijtje gezet. Voor al die mensen die de komende weken hun mening op Facebook, Twitter en Instagram gaan ventileren. En ook voor al die mensen die bij het maken van sinterklaasgedichten de plank niet mis willen slaan.

Sinterklaas, of Sint-Nicolaas zoals sommige mensen zeggen,

Schrijven we met een hoofdletter, dat is eenvoudig uit te leggen.

Het gaat om de enige echte man, vergis je niet

En niet om een hulpsinterklaas en zijn hulppiet.

Alleen Sinterklaas brengt op 5 december pakjes rond

Tenzij het weer echt vreselijk is op sinterklaasavond.

Dan wacht hij tot de komst van zijn collega de Kerstman

Die dan sinterklaascadeaus naar kinderen brengen kan.

Maar meestal verschijnt Sinterklaas met zijn Zwarte Piet

Of zoals tegenwoordig: met een regenboog- of gewone piet.

Na sinterklaasavond komt Kerstmis, al heel snel

Al dat sinterklaassnoep moet dan op zijn, jawel.

Want met kerst brengt een kerstman, gewoon een verklede man,

In elk huis een kerstster en kerstcadeautjes, als hij kan.

Feestdag

Vind je het verwarrend? Dan ben je niet de enige. Zelfs taalinstanties zijn het niet met elkaar eens. Volgens de officiële spelling is sinterklaasavond met een kleine letter. Maar feestdagen schrijf je met een hoofdletter, dus dan is het: Sinterklaasavond en Sinterklaasfeest.

Er zijn een paar algemene regels:

  • Eigennamen schrijf je met een hoofletter, dus het is altijd Sinterklaas, Zwarte Piet en de Kerstman. Maar dan alleen als je het over de echte hebt, dus: ‘Sinterklaas komt morgen in Utrecht aan.’
  • Als je deze personen in algemene zin gebruikt, schrijf je de namen met kleine letters. Bijvoorbeeld: ‘Ik zag een dronken kerstman op de Oude Gracht in Utrecht.’
  • Combineer je de woorden sinterklaas, kerst(man)en zwarte piet met een ander woord? Dan je schrijf je ze volgens de officiële regels met kleine letters en aan elkaar: sinterklaasgedicht, kerstfeest en zwartepietenpruik.