Tekstschrijver gezocht? Hier moet je op letten!

Tekstschrijver gezocht? Hier moet je op letten!

Teksten voor een website schrijven. Het lijkt zo gemakkelijk. Maar als je ermee aan de slag gaat, valt het vaak tegen. Goede teksten schrijven kost bovendien meer tijd dan je denkt. En hoe maak je de teksten SEO-proof? Als je er (even) niet meer uitkomt, is een freelance tekstschrijver inschakelen een goede oplossing. Bij het zoeken naar een geschikte tekstschrijver moet je letten op een aantal dingen. Dan krijg je de teksten die jij wilt. Teksten die passen bij jou en je bedrijf.

Ervaring

Er zijn veel onervaren tekstschrijvers die wel even een prachtige tekst voor je willen schrijven. Is ervaring belangrijk? Dat hangt ervan af. Heb je een beperkt budget en wil je zo goedkoop mogelijk een tekst laten schrijven? Of ga je voor wat meer kwaliteit? Natuurlijk zijn er genoeg beginnende tekstschrijvers die steengoede teksten kunnen schrijven. Maar een ervaren tekstschrijver kan je voorbeelden laten zien van verschillende soorten teksten die hij of zij heeft geschreven. Dat is een groot voordeel, want het geeft je een beeld van de kwaliteit die je kunt verwachten.

Kennis van de doelgroep

Moet iemand de doelgroep goed kennen om er pakkende teksten over te kunnen schrijven? Dat hangt ervan af. Bestaat je doelgroep uit bijvoorbeeld alleen ICT-professionals, artsen of advocaten, dan kun je misschien beter kiezen voor een gespecialiseerde tekstschrijver. Dat hoeft niet een schrijvende arts of elektromonteur te zijn, maar wel iemand die weet wat er speelt binnen de doelgroep. Veel teksten zijn echter bedoeld voor een algemenere doelgroep. Ook schrijven de meeste tekstschrijvers naar hun doelgroep toe. Een goede tekstschrijver op leeftijd kan zich heus wel inleven in een scholier. En een tekstschrijver die een hekel heeft aan honden, kan prima inspirerende teksten gericht op hondeneigenaren schrijven.

Kennis van het onderwerp

Soms is veel kennis over een onderwerp nodig, vanwege de complexiteit ervan. Een tekst over psychotherapie, financiële producten of belastingen vraagt om de nodige kennis. Maar om een tekst voor de website van een sportschool te tikken, hoeft een tekstschrijver niet wekelijks op een fitnessapparaat te zitten. Voor een artikel over de voordelen van een nieuwe boormachine heb je geen klussende copywriter nodig. Kortom: een goede tekstschrijver kan zich razendsnel in de meeste onderwerpen verdiepen.

De stijl van de tekstschrijver

Heb je een tekstschrijver op het oog? Kijk dan ook altijd even naar teksten die hij of zij eerder schreef. Die staan meestal wel op zijn of haar website. Tekstschrijvers hebben vaak een bepaalde stijl. Natuurlijk kunnen ze in de stijl schrijven die jij wilt. Formeel, informeel, warm, grappig…de lijst is eindeloos. Maar als je van tevoren weet dat de stijl van de voorbeeldteksten je aanspreekt (of juist niet), ben je al een stapje verder.

SEO: het toverwoord

En dan zijn we beland bij dat korte, maar belangrijke woordje. SEO. Zoekmachineoptimalisatie. Want je wilt natuurlijk dat de teksten op je website gevonden worden. Een tekstschrijver die ervaring heeft met SEO-teksten weet waar je op moet letten. Niet alleen moeten de juiste zoekwoorden in de tekst staan, maar ook in de juiste verhouding én op de juiste plekken. Maar let op: dan ben je er nog niet. Want de tekst moet ook prettig leesbaar zijn. Dat wordt nog weleens vergeten door opdrachtgevers en (onervaren) schrijvers die alleen aan SEO denken. Blijf dus altijd kritisch. SEO is zeker nodig voor de teksten op je website, maar vergeet je lezers nooit! Je wilt vast niet dat de bezoekers van je website afhaken vanwege een draak van een tekst.