Schrijven voor sociale media: praktische tips

Twitter, Facebook, Instagram…. Sociale media (social media) zijn niet meer weg te denken. Ook als je een bedrijf hebt of freelancer bent, zijn deze communicatiemiddelen belangrijk. Je kunt laten zien wat je (bedrijf) doet of aanbiedt. Als je het goed doet, bereik je met weinig tekst je doel: meer conversie, meer exposure, meer opdrachten enzovoort. Plaats jij regelmatig iets op sociale media? Of hik je ertegen aan? Lees dan snel deze praktische tips.

Tip 1 Schrijf actief
Deze tip geldt eigenlijk voor elke tekst, maar zeker voor berichten op sociale media. Actief schrijven wil zeggen: in de tegenwoordige tijd en niet in de lijdende vorm. Dus: ‘hij koopt het boek’ in plaats van ‘hij heeft het boek gekocht’ of -erger nog- ‘het boek wordt gekocht door hem’. Vermijd dus woorden als zullen en worden. Je bericht is dan niet alleen korter, het leest ook fijner.

Tip 2 Liever geen afkortingen
Je ziet regelmatig dat mensen in berichten op sociale media (veel) afkortingen gebruiken. Dit doen ze om minder tekens te gebruiken. Want het aantal tekens is natuurlijk beperkt en als je dan veel te vertellen hebt… Toch zijn afkortingen geen goed idee. Het leest niet prettig. En je wilt natuurlijk niet dat mensen halverwege je bericht afhaken. Is je bericht te lang? Kort het dan in of post een tweede bericht.

Tip 3 Kies je onderwerp zorgvuldig
Bedenk een onderwerp waarover je wilt schrijven, bijvoorbeeld een nieuw product, een goed verlopen project of een interessant nieuwsbericht. En houd het bij dat onderwerp. Wil je je volgers ook iets anders laten weten? Bewaar dat voor een andere post. Twee onderwerpen in een post is verwarrend voor je lezers. Je boodschap komt minder goed over.

Tip 4 Kies de gewenste actie zorgvuldig
Wat wil je dat je volgers doen – behalve je bericht lezen? Het bericht delen? Zet dan iets als ‘graag delen’ onderaan. Wil je dat ze naar je website gaan? Maak dan van je bericht een soort korte samenvatting van je diensten. En vergeet niet een link naar je website te plaatsen.

Tip 5 Beantwoorden en zelf delen
Stelt iemand een vraag over of naar aanleiding van je bericht? Geef dan zo snel mogelijk antwoord. Op sociale media gaat alles nou eenmaal wat sneller dan in het echte leven. Plaatst iemand een reactie op je bericht? Laat dan weten dat je die hebt gelezen. Ook zelf berichten delen is een goed idee en vergroot de kans dat anderen jouw berichten delen.