Luizenmoeder beter dan/als andere tv-programma’s

Kwestie van smaak?

De Luizenmoeder. Het is een van de populairste televisieprogramma’s van dit moment, kan ik met behoorlijke zekerheid zeggen. Onverwacht, maar terecht. Ja, ook ik ben fan. Het programma is grappig. En herkenbaar.

Enge juf

Toen mijn kind nog op de basisschool zat, was ik een van die actieve moeders. Klassenmoeder, leesmoeder, knutselmoeder…ik ben het allemaal geweest. En ja, helaas ook luizenmoeder, al was dat een klusje dat klassenmoeders erbij moesten doen. Wat ook herkenbaar is: net als op de school van De Luizenmoeder gaf op mijn lagere school vroeger een ‘enge’ juf les. En ja hoor, ook op de basisschool van mijn kind liep een juf rond bij wie ik liever uit de buurt bleef.

Als of dan

Een school als setting voor een comedyserie betekent natuurlijk dat leerlingen les krijgen. Onder andere in taal. En dan wordt het voor mij interessant. In een van de afleveringen kwam dan ook de bekende kwestie ’als-of-dan’ aan de orde. Je kon erop wachten. De ene moeder die de andere verbetert. En vervolgens zo in de war raakt dat ze een goede ‘dan’ bijna verbetert, maar zich net op tijd bedenkt.

De regels

Sommigen vragen zich hardop af of we deze taalkwestie niet beter kunnen negeren. Wat maakt het uit of iemand ‘beter als’ in plaats van ‘beter dan’ zegt. Er zijn wel ergere taalfouten te bedenken. Maar zolang de regels nog niet officieel zijn afgeschaft of versoepeld, moeten we proberen ons eraan te houden. Vind ik. Daarom heb ik de regels even op een rij gezet.

Wanneer gebruik je wat en wanneer als?

Dan gebruik je bij een vergrotende trap.

  • Katten zijn groter dan muizen.
  • Lena heeft een mooiere stem dan Emma.
  • Ik kan sneller lopen dan jij.

Je gebruikt als bij vergelijkingen.

  • Lisa is net zo lang als Annemieke.
  • Onze kat is even oud als jouw hond.
  • Die man is zo sterk als een beer.