Te oud om te schrijven?

‘Werkgevers prijzen oudere werknemers’, kopte dagblad Trouw deze week. ‘Ruim driekwart van de ondernemers vindt dat 55-plussers even goed functioneren als jongeren. En 12 procent vindt zelfs dat ouderen beter presteren.’

Dat is goed nieuws voor ‘ouderen’ die een vaste baan hebben. Ze worden gewaardeerd. Is het ook goed nieuws voor leeftijdsgenoten die op zoek zijn naar een (nieuwe) baan? De meeste werkgevers zijn blijkbaar blij met hun rijpere medewerkers. Maar denken ze ook zo positief over niet-zo-jonge mensen als het tijd is om nieuw personeel te werven?

Op zoek naar een redacteur – of niet?

Een paar jaar geleden kwam ik weer in Nederland wonen na een expatavontuur in het Midden-Oosten. Zodra mijn gezin en ik weer enigszins gesetteld waren, ging ik voorzichtig om me heen kijken voor een passende baan. Echt veel vacatures zag ik niet. Kennelijk waren niet veel werkgevers op zoek naar een nieuwe redacteur of webredacteur. Op zich niet zo gek, want tijdens de economische crisis waren veel vakgenoten ontslagen. Schrijfwerk wordt sindsdien vaak uitbesteed aan communicatie- en redactiebureaus. En aan freelance tekstschrijvers en redacteuren natuurlijk.

Schrijven kun je leren

Maar wat me nog het meest opviel… Of nee, ik kan beter zeggen: wat me nog het meest tegenviel, was het feit dat in de meeste vacatureteksten een duidelijke voorkeur voor piepjonge redacteuren en tekstschrijvers naar voren kwam. Een paar van de voorbeelden die ik tegenkwam tijdens mijn zoektocht:

“Je bent bijna of net afgestudeerd.”
“Je bent toe aan je tweede baan.“
“Je hebt maximaal drie jaar ervaring.”
“Pas jij in ons jonge, enthousiaste team?”

Soms stond er letterlijk dat de werkgever op zoek was naar iemand jonger dan 30 jaar. En vaak bleken de vacatures stageplekken te zijn. Schrijven kun je leren, ja, maar soms is (wat meer) ervaring wel zo handig.

Freelance tekstschrijver

Tja, en daar sta je dan met je jaren ervaring als redacteur, webredacteur en tekstschrijver. Ik ben nog lang geen 55-plusser maar ook geen 30’er meer. Als 40-plusser ben ik te oud voor veel werkgevers. Maar te jong om ‘geprezen te worden als oudere werknemer’. Dus besloot ik zoals veel vakgenoten voor mij als freelance tekstschrijver door het leven te gaan. In eerste instantie als noodzaak bij gebrek aan een leuke baan.

De voordelen van freelance werken

Inmiddels zie ik vooral de voordelen van freelancen en ben ik niet meer op zoek naar een baan.
Ten eerste waardeer ik de afwisseling in opdrachten. De ene keer schrijf ik een blog over tenten, een andere keer interview ik een directeur voor de nieuwssite van een universiteit.
Ten tweede geniet ik van de vrijheid. Ik kan werken wanneer en waar ik wil. Voor mij geen dagelijks geforens midden in de spits naar een grijs kantoor in een andere stad. Ik geniet elke lunchpauze samen met mijn hond van de natuur.

Ik heb dus van de nood de deugd gemaakt, om maar even een lekker ouderwets spreekwoord uit de kast te trekken. Toch is het jammer dat als het op werven en selecteren aankomt, de meeste werknemers kennelijk toch liever een (piep)jong iemand zonder ervaring aan hun team toevoegen.

Aan hun jonge, enthousiaste team natuurlijk.